follow us at Twitter
follow us at Facebook
RSS
A A A
 

Landelijk nieuws

20-10-2018
Dialoog Fairtrade Next Generation in Doorn

In het kader van de Week van de Dialoog en het openen van het Dialoogplein wordt op 10 november 2018 de  Dialoog 'Fairtrade Next Generation' georganiseerd door Dialoogplein Nederland op Campus Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg 98 in Doorn. 
 

Voor aanmelden voor deze dialoog ga je naar: www.dialoogpleinnederland.nl

16-10-2018
Boekpresentatie 'Dialoog in Kleur'
Boekpresentatie 'Dialoog in Kleur'

 

Op 9 november a.s. is de presentatie van het boek ‘Dialoog in Kleur’ in de Raadszaal van het Gemeentehuis in Zeist; Het Rond 1, Zeist. De bijeenkomst is op de eerste verdieping van 15.00 uur tot 17.00 uur. Inloop vanaf 14.30 uur.


In de Raadszaal is dan de Reizende Tentoonstelling ‘Dialoog in Kleur’ van Dialooggroep Zeist te zien. Deze tentoonstelling toont de eerste twintig schilderijen die tot stand kwamen via de Dialoog in Kleur-methode. Dit is een dialooggesprek tussen iemand met en iemand zonder verstandelijke beperking, over de vraag ‘Waar word ik blij van ?’ en/of ‘Wat is moeilijk voor mij?’.  Deelnemers kregen opdracht te zoeken naar het raakvlak tussen hen beiden. Is het raakvlak eenmaal gevonden, dan wordt dat samen op doek geschilderd. Tijdens het schilderen gingen de gesprekken verder de diepte in. In ons YouTube filmpje zie je hoe zo’n Dialoog in Kleur in zijn werk gaat (zie  https://youtu.be/bew84kEYWUw ).

 

Inica Loe en Maria Nooren van Dialooggroep Zeist hebben samen het boek ‘Dialoog in Kleur’ gemaakt. Het beschrijft de uitgangspunten van zowel de Dialoog in het algemeen alsook van de Dialoog in Kleur en geeft praktische tips om zelf aan de slag te gaan. Ook worden de benodigde materialen beschreven en komen de ervaringen van deelnemers aan bod.

 

Voor de deelnemers/kunstenaars van de eerste 20 schilderijen is het boek gratis, evenals voor de fotografen. Voor anderen is het voor € 15,- (excl. portokosten) te bestellen bij Dialooggroep Zeist. Wil je het boek bestellen, stuur dan een mail aan Inica Loe of Maria Nooren met vermelding van je naam en adres, dan krijgt je de rekening toegemaild. Zodra die (incl. porto) is betaald, ontvang je het boek. Ook voor meer informatie kun je ons mailen.

Wil je bij de boekpresentatie zijn? Van harte welkom! Meld je van tevoren aan bij Inica of Maria aan.

Contact: Inica Loe (Inicaloe@gmail.com ) of Maria Nooren (m.nooren@hetnet.nl).

 

 

logo dialoog in kleur

29-07-2017
Jorus wil de dialoog laten landen in het onderwijs

Wie: Jorus Rompa,  24, net afgestudeerd pedagogiek, actief bij Tilburg in Dialoog, werkt aan dialogen in de educatieve sector.

 

Je maakt wel iets mee

“Ik ben een spontane muzikale jongen uit het Zuiden van Nederland, ik drum bij een aantal projecten en een vaste Southern Rythm and Blues band. Bij Tilburg in Dialoog liggen mijn dialoog roots, daar ben ik vijf jaar geleden begonnen als stagiair en daar borduur ik nog op voort. Het was (en is nog steeds) een enorm vruchtbare tijd. Ik dacht eerst dat het me om de diepgang ging maar ik vond het eigenlijk gewoon heel erg leuk! Ik volgde een training, verdiepingstraining en een masterclass vanuit mindfulness. Allemaal heel interessant en waardevol. Het is gewoon heel leuk om andere perspectieven op de werkelijkheid te krijgen. Dat vind ik superinteressant. Het is gewoon heel leuk, daar komt het op neer. Waarom zou ik anders een dialoog gaan voeren als ik ook de stad in kan om een feestje te vieren? En ja, vaak doe ik beide want je maakt wel iets mee in zo’n dialoog.“

 

Binnen het uur een veilige sfeer

“Kinderen weten hartstikke goed waar ze over praten. Ze snappen zichzelf. Zeker wanneer ze het gevoel krijgen dat er echt naar ze geluisterd wordt. Er was ooit eens een meisje dat helemaal niets wilde zeggen in een kinderdialoog. Geen probleem natuurlijk en op een gegeven moment gingen we naar buiten. Zij wilde binnenblijven en aan haar droom tekenen. Toen we terugkwamen heeft ze in alle geuren en kleuren over haar droom verteld: dat is machtig mooi om mee te maken! Ook maakte ik mee dat twee kinderen uit groep 8 elkaar leerden kennen in een dialoog voorafgaand aan de middelbare school. Hoe vaak gebeurd het eigenlijk dat kinderen uit verschillende omgevingen veilig met elkaar spreken? Ik vind het gewoon geweldig dat je in zo’n dialoog binnen het uur een veilige sfeer hebt, ieder kind gehoord is en dat kinderen van 11-12 jaar lachend naar buiten gaan. Dan gebeurt er toch wel iets!! Het feit dat je ze zo’n ervaring mee kan geven is leuk en mooi.

 

Al een heel eind

“Ik zou graag meer met de dialoog in het onderwijs willen doen. Iedereen die meewerkt aan ons onderwijs (kinderen, leerkrachten, verzorgers, directeuren etc.) vertegenwoordigen wellicht geen compleet percentage van onze bevolking, maar zorgen wel voor 100% van onze toekomst! Als je als kind in een veilige, vertrouwde omgeving kunt opgroeien, dan floreer je als mens. Het luisteren naar de ander en spreken  vanuit jezelf draagt bij aan een leuker, lichter, vrolijker, boeiender, glanzender en daarmee een volle leven, zogezegd. Stel dat je dat alle kinderen een keer in de week of maand zou kunnen aanbieden… Ja, dan ben je al een heel eind. Ik bedoel: het is wel de toekomst (van een land) hè, waar het dan over gaat.“

 

Dialoog laten landen

“Wij gaan bij Fontys, de hogeschool pedagogiek aan tafel. Samen met het lectoraat 'Diversiteit en Orthopedagogisch handelen'. En in januari ga ik, net als in Tilburg het geval was, bij de Haagse Hogeschool beginnen met het organiseren van onderwijscafés. In gesprek, kennis delen, constructief aan het werk met studenten en leerkrachten, trainingen geven en zo de dialoog laten landen.”